Ce este Analiza Tranzacțională?


Analiza tranzacțională (AT) este o formă de psihoterapie care te ajută să înțelegi și să îți îmbunătățești relația cu tine însuți și cu ceilalți. A fost dezvoltată de psihiatrul Eric Berne în anii 50 și de atunci a devenit o abordare utilizată des în domeniul psihologiei.


În analiză tranzacțională, terapeutul ajută clientul să-și analizeze tiparele de comunicare și comportament, numite tranzacții, pentru a obține o perspectivă asupra gândurilor și sentimentelor. Acest proces este cunoscut sub numele de analiza stărilor Eului.

Unul dintre conceptele cheie în AT, stările Eului se referă la diferitele părți ale sinelui pe care un individ le experimentează și le exprimă. Acestea includ starea Eului de Părinte (influențată de experiențele și valorile internalizate de la figurile parentale), starea Eului de Adult (logică și rațională) și starea Eului de Copil (emoțional și spontan). Examinând și abordând diferitele stări ale ego-ului, terapeutul poate ajuta clientul să devină conștient de propriile gânduri și comportamente și să facă schimbări pentru a-și îmbunătăți relațiile și bunăstarea generală.

Analiza tranzacțională poate fi de ajutor pentru o gamă diversă de probleme, inclusiv dificultăți de comunicare, stima de sine scăzută și probleme de identitate.


Catrinel-Stefan

Catrinel Ștefan este psihoterapeut în analiză tranzacțională cu drept de liberă practică avizat Colegiul Psihologilor din România.